HASTANEMİZDE “1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
19 Ekim 2023

HMKFAED1.jpg
HASTANEMİZDE “1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Gebze Fatih Devlet Hastanesi, "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle poliklinikler giriş katında stant açtı.

Meme kanseri konusunda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Eğitim Birimi Hemşiresi Arzu YILDIRIM ARSLAN ve Fatma KÖSE KIRIŞMAN tarafından organize edilen etkinlikte, erken teşhisin önemine vurgu yapılırken, standı ziyaret edenlere elle muayenenin nasıl ve ne sıklıkta yapılması gerektiği anlatıldı.

Elle muayenenin erken teşhiste önemli olduğuna dikkat çeken Gebze Fatih Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Macide Sinem ÜZEN; “Erken tanı hayati değer taşımaktadır. Erken tanı ile hastalığa erken müdahale edilerek oluşacak olumsuz sonuçları en aza indirme şansı çoğalacaktır. Tüm kanser türlerinde olduğu üzere meme kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Bu yüzden özellikle bayanlarımızı 40 yaş öncesinde ultrasonografi, 40 yaşın sonrasında ise iki yıllık aralarla mamografi kontrollerinin yapılması için hastanemize bekliyoruz” diye konuştu.

Meme kanseri nedir?

Meme dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile oluşur ve bu çoğalma önce memede kitle oluşumuna yol açar. Tedavi edilmezse başka organlara da yayılabilir.

Başlıca belirtileri nelerdir ?

-Memede kitle gelişmesi,

-Meme şekil ve büyüklüğünde değişiklik,

-Meme başında her zamankinden farklı olan asimetri,

-Deride çekinti,

-Meme veya meme başında iyileşmeyen yara,

-Meme başında akıntı gibi belirtiler her zaman kanser anlamına gelmez fakat varlıklarında hekime danışmak en doğru yoldur.

Meme kanseri tedavi edilebilir mi ?

Yakın yıllarda kanser tedavisindeki büyük gelişmeler sayesinde tüm meme kanserlerinin %90’ında tedavi mümkündür. Erken tanı olanlardaki tedavi başarısı, geç tanı olan ve hastalığın yaygınlaştığı vakalara göre daha yüksektir. Cerrahi, kemoterapi, hormon tedavisi, ışın tedavisi başlıca tedavi yöntemleridir.

Genel olarak yaşam boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Özellikle 40 yaş ve üstü kadınlar erken teşhis için senede bir defa mamografi çektirmelidir.

‘UNUTMAYIN! Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır.’

• HMKFAED6.jpg
  • HMKFAED5.jpg